De Sint Maartenskliniek werd opgericht in 1936 door de congregatie van de Choorstraat. Dokter Bär startte hier als eerste orthopedisch specialist en pleitte voor conservatieve orthopedie.
Door die aanpak had de kliniek in 1936 als eerste ziekenhuis in Nederland een eigen zwembad en daarna volgden nog vele primeurs. Zo waren de jaren ’60 erg belangrijk voor de kliniek. In 1962 startte de Sint Maartenskliniek met voortgezet onderwijs voor gehandicapte kinderen: het was de eerste plek in Nederland waar dit mogelijk was. Vervolgens werd in 1964 door Gipsmeester Wiellersen de Nederlandse Vereniging van Gipsmeesters opgericht, waarna de kliniek in 1966 de eerste opleiding in Nederland tot gipsverbandmeester startte. Aan het eind van de jaren ’60 werd de kliniek bovendien het eerste ziekenhuis in Nederland dat een totale heupoperatie uitvoerde. In onderstaande tijdlijn is goed te zien welke belangrijke ontwikkelingen onze kliniek sinds 1936 heeft doorgemaakt.
Hét ziekenhuis in Nederland voor mensen met klachten aan het houding- en bewegingsysteem. Daar hoeven we niet naar te streven. Dat zijn we al. We zijn toe aan een volgende stap. We willen een topreferent ziekenhuis zijn. Dat betekent dat we blijven investeren in onderzoek, ontwikkeling en opleiding. Maar we willen ook een zorgondernemer zijn, aantrekkelijk voor patiënten en medewerkers. Daarvoor moeten we ons nadrukkelijk in de markt begeven.